Ciparkūkas vai burtu kūkas recepte
Konditoreja un maize

Ciparkūkas vai burtu kūkas recepte

Sastāvdaļas:

Kūkas mīklai

  • 1 ola
  • 40 g
  • 80 g cukurs
  • 50 g sviests
  • šķipsniņa sāls
  • 1/2 tējkarote soda
  • 200 g milti
  • 40 g medus

Pildījumam un dekorēšanai

  • 200 g krēmsiers
  • 200 g saldais krējums
  • 60 g pūdercūkurs
  • viena tējkarote vaniļas cukurs
  • zemenes, mellenes, ēdamie ziedi, cepumi, kinderbueno, šokolāde, konfektes

Pagatavošana:

Katliņā sajauc cukuru, medu, olu un sāli, liek uz uguns un lēni karsē, līdz izkūst cukurs.

Iemaisa sviestu un atkal izkausē. Tiklīdz uzvārās, noņem no uguns un iemaisa sodu. Masa kļūst pufīga, bet atdziestot tā pamazām pufīgumu zaudē.

Kad masa atdzisusi līdz istabas temperatūrai, iemaisa lielāko daļu izsijāto miltu. Pārējos miltus ber uz galda, virsū izgāž mīklu un miltus iemīca mīklā. Mīklai jābūt mīkstai un lipīgai. To ietin plēvē un uz dažām stundām liek ledusskapī. Mīkla kļūs stingrāka un vieglāk izrullējama.

Kamēr mīkla atrodas ledusskap'o, no stingrāka papīra izgriež kūkas gatavošanai paredzēto burtu vai ciparu. No šī mīklas daudzuma var pagatavot kūku aptuveni 16 × 22 cm lielumā, sastāvošu no divām kārtām.

Mīklu izrullē uz cepampapīra aptuveni 3–4 mm biezumā, virsū klāj izgriezto burtu vai ciparu un ar spicu nazīti to izgriež. Uz izgrieztā papīra labāk uzkaisīt nedaudz miltus, lai mīkla nepieliptu.

Lieko noņem, visu atlikušo mīklu tāpat izrullē uz izklāta cepampapīra un atkal izgriež.

Burtus sadursta ar dakšiņu, lai mīkla cepoties neuzpūšas, un ar visu cepampapīru pārceļ pannā, cep 5–6 minūtes.

Sākam gatavot krēmu, krēmsieru, saldo krējumu, pūdercukuru un vaniļas cukuru ievieto vienā traukā. Sastāvdaļas saputo, bet skatieties lai nārputojat to.

Krēmu liek konditorejas maisiņā ar gludu vai robotu uzgali, tad uz viena no atdzesētajiem izceptajiem burtiem citu pie citas uzspiež krēmu.

Virsū liek otru izcepto burtu un tāpat noklāj ar krēmu. Grezno pēc sirds patikas. Ziediem, cepumiem, konfektēm, šokolādi, ogām.

Lai labi garšo!

Patika šis raksts? Iesaki to arī draugiem!

Citi apskatīja arī šo

Pievienjies mūsu sekotājiem
Aizvērt