Cepumi ar ogām gavēņa laikam
Konditoreja un maize

Cepumi ar ogām gavēņa laikam

Šis ir tas gadījums, kad cepumu nosaukums pilnībā attaisno to būtību. Nekādu olu un sviesta, ļoti askētiski. Par pamatu ņemam saldētas ogas – tās piešķirs cepumiem neparasti košu krāsu, raksturīgo skābumiņu un izsmalcinātu aromātu. Recepte ir pietiekami vienkārša un ekonomiska, tā būs glābiņš brīdī, kad gribās kaut ko saldu, bet gavēņa beigas vēl tālu. Brīdinām uzreiz, cukurs receptē ir pavisam nedaudz, tāpēc no šiem cepumiem nevajag gaidīt pierasto saldumu. Ja tomēr šķiet par skābu, pasaldiniet pēc savas gaumes. Ogas varat izmantot pēc savām iespējām un patikas – avenes, mellenes, zemenes, ķiršus (bez kauliņiem). Bet upenes, mūsuprāt, šiem cepumiem būtu vispiemērotākās. Pēc cepšanas tiek pilnībā saglabāta to garša, krāsa un aromāts. Sasaldētās ogas iepriekš atkausēt nav nepieciešams. Ja izmantosiet svaigas ogas, smalcināšanai blenderī ņemat nevis vārošu, bet siltu ūdeni.

SASTĀVDAĻAS:

  • ogas – 100 g
  • ūdens – 100 ml
  • cukurs – 60 g
  • augu eļļa – 3 ēdamkarotes
  • kartupeļu ciete – 2 ēdamkarotes
  • kviešu milti – 300 g
  • dzeramā soda – 0.25 tējkarotes

PAGATAVOŠANA:

  • Ūdeni uzvāriet un pārlejiet sasaldētajām ogām. Atstājiet 3 minūtes, tad sasmalciniet blenderī.
  • Ogu biezenim pievienojiet cukuru, eļļu, kartupeļu cieti, dzeramo sodu un visu samaisiet. Pagaidiet, līdz masas virspusē parādās nelieli burbulīši, un pievienojiet miltus. Iejauciet elastīgu, bet ne pārāk stingru mīklu.
  • Uz galda virsmas izbārstiet mazliet miltu, un izrullējiet mīklu 0,3 – 0,5 mm biezumā. Izrullēto mīklas plāksni sagriežat nelielos kvadrātiņos, liekat tos cepamajā pannā, kas izklāta ar cepamo papīru un cepat 180 grādos 20 – 25 minūtes.
  • Pēc tam, kad izņemsiet cepamo pannu no krāsns, pārklājiet to ar dvieli un ļaujiet atdzist 20 minūtes.
  • Cenšaties nepārturēt cepumus krāsnī. Kolīdz redzēsiet, ka cepumi no augšpuses nedaudz apbrūnējuši, ņemat tos ārā no krāsns. Pretējā gadījumā pazudīs cepumu košā krāsa un tie kļūs pārāk cieti.
  • Izmēģiniet šo konditorejas eksperimentu, rezultāts jūs noteikti iepriecinās.

LAI LABI GARŠO!

Patika šis raksts? Iesaki to arī draugiem!

Citi apskatīja arī šo

Pievienjies mūsu sekotājiem
Aizvērt