TOP 7 kečupa receptes ziemai – ar āboliem, Kaukāza plūmītēm un garšaugiem
Noderigi

TOP 7 kečupa receptes ziemai – ar āboliem, Kaukāza plūmītēm un garšaugiem

Klasiska recepte – kečups bez etiķa

Ir daudz dažādu recepšu kečupa pagatavošanai. Un nu nekādi nevaru nepastāstīt par klasisko variantu – bez etiķa pagatavotu mājas kečupa recepti.

SASTĀVDAĻAS:

  • Vienai puslitra burciņai:
  • 1 kg tomātu
  • 1 – 2 daiviņas ķiploka
  • 1 ēdamkarote cukura
  • 1,5 tējkarote sāls
  • 5 – 6 smaržīgo piparu graudiņu
  • 4 – 5 krustnagliņas
  • ¼ tējkarotes kanēļa
  • Gabaliņš asā pipara

PAGATAVOŠANA:

  • Nomazgātus tomātus sagriežam palielos gabalos, liekam katlā, pielejam mazliet ūdens un pēc uzvārīšanas sautējam 7 minūtes.
  • Tad tomātus izberžam caur sietu. Miza viegli nāks nost un paliks sietā.
  • Tomātu biezeni lejam atpakaļ katlā un sautējam apmēram stundu, ik pa brīdim apmaisot.
  • Gabaliņu asā pipara, krustnagliņas, smaržīgos piparus liekam marles gabaliņā, aizsienam un liekam kečupā. Tad pievienojam sāli, cukuru, saspiestu ķiploku, kanēli. Sautējam vēl desmit minūtes.
  • Uguni nogriežam, izņemam maisiņu ar garšvielām. Gatavo kečupu liekam izkarsētās burkās, sterilizējam 15 minūtes.
  • Sterilizācija ir nepieciešama, lai mērce bez etiķa labāk uzglabātos.
  • Burkas uzmanīgi izņemam, aizvalcējam.

Kečups ar baziliku

Lieliska piedeva spageti vai picai. Recepte ir ļoti vienkārša un garša izdodas ļoti itāliska!

    SASTĀVDAĻAS:

  • 1 kg gatavu tomātu
  • 1 buntīte zaļā bazilika
  • 5 – 6 daiviņas ķiploka
  • 1 buntīte pētersīļu
  • 100 ml augu eļļas
  • 2 – 3 tējkarotes sāls
  • 2 ēdamkarotes cukura

PAGATAVOŠANA:

  • Tomātiem noņemam mizu, kā aprakstīts pirmajā receptē.
  • Griežam gabaliņos, liekam katlā, sautējam pusstundu uz mazas uguns.
  • Pa to laiku noskalojam zaļumus, nosusinām, smalki sasmalcinām. Notīrām un sasmalcinām ķiploku.
  • Tomātus sablendējam. Pieliekam zaļumus un ķiploku, pielejam eļļu. Lejam atpakaļ katlā, sautējam vēl 15 minūtes.
  • Pieliekam sāli, cukuru, izmaisām, pagaršojam, ja nepieciešams, pieliekam vēl.
  • Padoms: ja mērce iznāk par šķidru, varat pielikt mazliet izšķīdinātu cieti.
  • Gatavo kečupu lejam izkarsētās burkās, aizskrūvējam. Ļaujam dažas dienas nostāvēties. Pirms pasniegšanas burciņu sakratām.

“Heinz” kečups multivāres katlā

Ja jums mājās ir lieliskais palīgs – multivāres katls, pastāstīšu jums kā pagatavot kečupu, kas garšos kā klasiskais un visā pasaulē iecienītais kečups “Heinz” , tikai bez konservantiem un stabilizētājiem.

SASTĀVDAĻAS:

  • Uz 5 litru multivāres katlu:
  • 4 kg tomātu
  • 2 sīpoli
  • 400 g cukura
  • 1 ēdamkarote sāls
  • 0,5 tējkarotes maltu melno piparu
  • 1/3 tējkarotes maltu sarkano piparu
  • 0,25 tējkarotes maltu krustnagliņu
  • 0,25 tējkarotes malta kanēļa
  • 0,5 ēdamkarotes 9% etiķa

PAGATAVOŠANA:

  • Nomazgātiem tomātiem noņemam mizu, griežam kubiņos. Sīpolus notīrām, skalojam, sasmalcinām. Liekam dārzeņus multivāres katlā. Uzgriežam režīmu “Sautēšana” uz 1 stundu.
  • Gatavo masu sablendējam vai izberžam caur sietu.
  • Ja sautējot izveidojas par daudz sulas, to nolejam.
  • Sablendēto masu lejam atpakaļ katlā, pieliekam sāli un cukuru. Gatavojam režīmā “Sautēšana”” līdz masa sabiezē (2 – 3 stundas, atkarībā no katla jaudas).
  • Desmit minūtes pirms beigām pieliekam maltos piparus, kanēli, krustnagliņas un etiķi.
  • Karsto kečupu lejam izkarsētās burkās un aizvalcējam. Apgriežam ar vākiem uz leju, sasedzam un atdzesējam.
  • Liekam vēsā vietā.
  • Kečupam varat pievienot arī sasmalcinātu ķiploku vai garšvielas pēc savas gaumes.

Dzelteno tomātu kečups

Ja ir iespēja izaudzēt vai iegādāties dažādu šķirņu un krāsu tomātus, iesaku izmēģināt šo recepti.

SASTĀVDAĻAS:

  • (Uz 2 puslitra burciņām):
  • 2,2 kg dzelteno tomātu
  • 2 sīpoli
  • 400 g saldo piparu (vislabāk, dzeltenā krāsā)
  • 1 tējkarote (ar kaudzi) sāls
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • 5 smaržīgo piparu graudiņi
  • 1/3 tējkarotes malta kanēļa
  • 3 – 4 krustnagliņas
  • Gabaliņš asā pipara
  • 1 ēdamkarote 9% etiķa

PAGATAVOŠANA:

  • Mazgājam tomātus, saldos piparus, nomizotos sīpolus. Visu griežam kubiņos. Liekam katlā, pieliekam sasmalcinātu aso piparu. Vārām 40 minūtes.
  • Pieliekam smaržīgos piparus, krustnagliņas. Sautējam vēl 20 minūtes un izslēdzam.
  • Silto masu nelielām porcijām izberžam caur sietu. Garšvielas un mizas, kas paliek sietā, izmetam.
  • Tomātu biezeni saputojam ar putojamo slotiņu, lejam atpakaļ katlā. Pievienojam sāli, cukuru, kanēli, etiķi. Karsējam maisot vēl 15 minūtes.
  • Gatavo dzintara krāsas mērci lejam izkarsētās burkās, aizvalcējam, sasedzam. Pēc atdzišanas uzglabājam vēsā vietā.

LAI LABI GARŠO!

Patika šis raksts? Iesaki to arī draugiem!

Citi apskatīja arī šo

Pievienjies mūsu sekotājiem
Aizvērt