9 rupjas kļūdas, vārot makaronus: saderam, ka jūs to nezinājāt
Noderigi

9 rupjas kļūdas, vārot makaronus: saderam, ka jūs to nezinājāt

Pārbaudiet, vai jūs ievērojat makaronu gatavošanas noteikumus. Un, ja ziniet, kurš tos neievēro, sūtiet pie mums. Cilvēki ir iemācījušies saukt makaronus par ‘’pastu’’ un nezina, ko nozīmē vārds ‘’al dente’’, taču ne jau vārdiem ir nozīme. Svarīgākais ir nevis tas, kā jūs tos nosaucat, bet gan tas, kā jūs tos pagatavojat.

Kļūda N.1 - pievienot ūdenim eļļu

Šis padoms ir sastopams pat kulinārijas grāmatās un internetā, taču tas nav tas labākais padoms. Kādēļ, vārot makaronus, pievienot eļļu? Vairumā gadījumu tas ir pilnīgi bezjēdzīgi. Stāsta, ka eļļa tiek pievienota tādēļ, lai makaroni gatavošanas procesā nesaliptu. Nevēlaties, lai tie salīp? Vienkārši izmaisiet tos (skatīt 9.punktu).

Kļūda N.2 - pārlauzt spageti uz pusēm

Spageti tāpēc ir spageti, lai tie būtu tievi un gari! Ja gribējāt ēst īsākus makaronus, tad kādēļ pirkāt spageti? Pārlauzāt, jo neietilpa katliņā? Uzskatiet, ka esat pieļāvuši nepiedodamu kļūdu. Protams, ne jau visiem ir plati un dziļi katli, kuros uzreiz var ievietot spageti visā garumā, taču šo problēmu var atrisināt itin vienkārši. Spageti var izvārīt arī ne visai lielā katlā, tikai tas ir jādara pakāpeniski. Pagaidiet, līdz apakšējā daļa kļūst mīkstāka, nedaudz uzspiediet uz augšējās daļas, lai makaronus pilnībā iemērktu ūdenī.

Kļūda N.3 - noliet ūdeni un skalot

Vēl viena liela kļūda, kas mulsina par profesionāļus - tā ir makaronu skalošana zem tekoša krāna ūdens. Makaroni satur daudz cietes, kas izdalās vārīšanas procesā. Tieši ciete ir tā, kas padara makaronu ēdienu viendabīgu, biezu un garšīgu. Loģisku izskaidrojumu, kāpēc makaroni būtu jāskalo, mēs tā arī neatradām.

Kļūda N.4 - mērci likt pa virsu makaroniem

Eļļu vārīšanās laikā pievienot nedrīkst, bet mērci? To, protams, drīkst, tikai tas ir jādara katliņā, nevis uz šķīvja. Ja mērci uzliksim vienkārši makaroniem pa virsu, tad šķīvja dibenā izveidosies ne visai kārdinoša rozīga peļķe. Ideāliem makaroniem ir jābūt kārtīgi sajauktiem ar mērci, jo viendabīgāki būs makaroni, jo labāk.

Kļūda N.5 - pirkt svaigo pastu tā vietā, lai iegādātos parastos makaronus

Ja jau tas kaut kā iespaidotu gatavo makaronu garšu vai ļautu pagatavot kaut kādus īpašus ēdienus, taču tas, izskatās, ietekmē tikai produkta cenu. Īstenībā makaronu izstrādājumi nemaz nav sliktāki par tiem, kuri tiek tirgoti speciālā atdzesēto produktu nodaļā, bet vairumā gadījumu, pat labāki. Parastie makaroni ir pelnījuši tieši tādu pašu novērtējumu un attieksmi.

Kļūda N.6 - pārvārīšana

Makaroniem nav jāizskatās blāviem un uzpūstiem, it kā tie būtu mirkuši purvā. Tādu ēdienu labāk neēst vispār un izvārīt jaunus makaronus, jo tos vairs neglābs nekāda mērce. Atrisināt šo problēmu nebūs grūti - atliek tikai sekot vārīšanas instrukcijai uz iepakojuma. Vārīšanas laiks tur vienmēr ir norādīts.

Kļūda N.7 - neizvārīt līdz galam

Līdz galam neizvārīti makaroni laikam ir viena no visizplatītākajām kļūdām. Itālieši uzskata, ka pareizi pagatavot al dente pirmajā reizē neizdosies, ir vajadzīgas iemaņas un pareizs laika aprēķins. Daži pavāri iesaka vārīt makaronus par 2-3 minūtēm mazāk, nekā norādīts uz iepakojuma, taču patiesībā viss ir atkarīgs no jūsu plīts, ūdens daudzuma un makaronu kvalitātes. Drošākais paņēmiens ir vienkārši pagaršot - makaroniem ir jābūt mīkstiem no ārpuses un nedaudz cietākiem vidū.

Kļūda N.8 - pievienot rīvētu parmezānu

Gatavais rīvētais siers, ko var nopirkt veikalā paciņās, parasti ir vecais siers, kas zaudējis aromātu un garšu. Taču daudz sliktāk ir tas, ka atsevišķi ražotāji savam sieram pievieno skaidas, lai tas nesaliptu neglītā viendabīgā masā. Precīzāk, kā piedeva tiek izmantots celulozes pulveris: tas ir bez krāsas, bez aromāta un garšas, toties labi uzsūc mitrumu. Kāpēc gan mums būtu jāēd skaidas un pie tam vēl jāmaksā nauda par to?

>h4>Kļūda N.9 - neizmaisīt makaronus

Jūs noteikti savā dzīvē būsiet sastapuši tādus kulinārus, kas aizmirst apmaisīt makaronus. Viņi vienkārši ieber makaronus vārošā ūdenī un aiziet, it kā tas uz viņiem vairs neattiektos. Acīmredzot, viņiem ir gluži vienalga, ko lietot uzturā, jo cita izskaidrojuma šādai vienaldzībai nav. Vai tad tiešām ir grūti kaut reizi apmaisīt makaronus, lai pārliecinātos, ka vārīšanās norit normāli? Šiem cilvēkiem sniegsim lielisku padomu, par kuru minējām sākumā: pielejiet ūdenim nedaudz olīveļļas.

Patika šis raksts? Iesaki to arī draugiem!

Citi apskatīja arī šo

Pievienjies mūsu sekotājiem
Aizvērt