Pareizas mērces pagatavošanas noslēpumi
Noderigi

Pareizas mērces pagatavošanas noslēpumi

Mērce ir tā īpašā “rozīnīte”, kas piešķir ēdienam īpašu, oriģinālu garšu. Vienu un to pašu ēdienu papildinot ar dažādām mērcēm, var tam piešķirt pavisam atšķirīgu un neatkārtojamu garšu. Eksistē milzum daudz dažādu mērču. Parasti tām pamatā ir skābais krējums, sviests, olīveļļa vai kāda cita augu eļļa, buljona koncentrāts vai piens.

Visas mērces var iedalīt aukstajās un karstajās. Karstās mērces vairumā gadījumu gatavo no iebiezinātiem miltiem, pateicoties kuriem mērce iegūst savu īpašo konsistenci. Mērce, kuras pamatā nav miltu, tiek gatavota no olīveļļas vai kādas citas augu eļļas.

Lai piešķirtu mērcei īpašu garšu, tai pievieno tomātu biezeni, sēnes, etiķi, vīnogu vīnu, sīpolus, kaperus un citas sastāvdaļas. Visizplatītākās piedevas ir ķiploki, smaržīgie pipari, pētersīļi, lauru lapas, saldie pipari (kaltēti vai svaigi) un citas aromātiskās garšvielas.

Ja mērces pagatavošanai izmantojat etiķi, ņemiet kādu no vīna vai augļu bāzes etiķiem. Bez etiķa varat pievienot citronu (citrona mizu), skābenes, gurķu vai tomātu sālījumu, rabarberus un citus produktus, kuriem piemīt to raksturīgais skābumiņš.

Ja mērcei izmantojat miltus, tos nepieciešams apcept, pretējā gadījumā tiem būs nepatīkama garša un staipīga konsistence. Lai mērcei nebūtu kunkulīšu, miltus pirms tam jāizšķīdina sālsūdenī.

Visas aromātiskās garšvielas pievieno 10 – 15 minūtes pirms gatavošanas beigām, maltos melnos un sarkanos piparus jāpievieno jau pēc tam, kad mērce nokāsta.

Mērce kļūs vēl garšīgāka, ja tai pievienosiet mazliet vīna. Baltajai mērcei izvēlieties kādu no baltajiem galda vīniem, sarkanajai – madeiru vai portvīnu. Ja pie rokas vīns nav, to var aizvietot ar etiķi, kurā izšķīdināti divi graudiņi cukura.

Tātad, jebkura mērce sastāv no trim pamatelementiem:

Pamata (krējums, saldais krējums, dārzeņu, gaļas vai zivju buljons, piens); Elementi, kas piešķir mērcei īpašo garšu;

Elementi, kas atbild par mērces konsistenci (augu eļļa, milti, olas).

Ievērojot struktūru, droši varat eksperimentēt ar dažādiem produktiem un gatavot mērces pēc pašu izdomātām receptēm.

LAI IZDODAS!

Patika šis raksts? Iesaki to arī draugiem!

Citi apskatīja arī šo

Pievienjies mūsu sekotājiem
Aizvērt