Kartupeļu nūjiņas
Uzkodas

Kartupeļu nūjiņas

Uzkodu kultūra ir tik daudzveidīga, ka nepietiks ar lielu galdu kafejnīcā vai restorānā, vai milzīgu šķīvi veselai draugu kompānijai, lai nodemonstrētu to visā savā daudzveidībā. Diezgan bieži kopā ar uzkodu desiņām un sīpolu gredzeniem var redzēt arī zeltainas nūjiņas panējumā. Par tām tad arī šodien pastāstīsim. Kraukšķīgi kartupeļi nūjiņu veidā – nenovērtējama uzkoda, ja vien zina, kā to pagatavot. Un nē, tie nav kartupeļi frī. Parasti biezenim pievieno sieru vai šķiņķi, lai piešķirtu garšai spilgtas nianses, un tad veido desiņas. Panējumu varat izvēlēties pēc sirds patikas – drupināti makaroni, rīvmaize, kukurūzas pārslas. Un neaizmirstiet par savu iecienītāko mērci!

SASTĀVDAĻAS:

  • kartupeļi – 1,5 kg
  • šķiņķis – 100 g
  • rīvmaize – 70 g
  • sviests – 50 g
  • olas – 3 gab.
  • malti muskatrieksti – pēc garšas
  • sāls – pēc garšas
  • malti melnie pipari – pēc garšas
  • kviešu milti – 100 g
  • svaigi zaļumi

PAGATAVOŠANA:

Nomizotus un rupji sagrieztus kartupeļus novārīt sālsūdenī, nokāst un samīcīt biezenī. Kartupeļu biezenī iesist olas dzeltenumus, pielikt mīkstu sviestu, smalki sagrieztu šķiņķi, sāli, muskatriekstus, zaļumus un rūpīgi samaisīt. Olu baltumus sadalīt divās daļās. Pusi saputot stingrās putās un iecilāt kartupeļu biezenī, otru atstāt panēšanai. Darba virsmu apbārstīt ar miltiem un no kartupeļu biezeņa veidot nūjiņas. Sagriezt vienādos gabaliņos pēc gaumes un patikas. Katru mazo nūjiņu iemērkt olas baltumā, apviļāt rīvmaizē un apcept augu eļļā līdz zeltainai krāsai. Pasniegt ar karstu mērci! Tai derēs mājās gatavota tartara mērce vai pašu gatavots kečups. Kartupeļu uzkoda izdodas kraukšķīga no ārpuses, bet ļoti mīksta iekšpusē. Tai nav obligāti jābūt nūjiņu formā, tās var būt arī bumbiņas, taču nūjiņas ir vieglāk iemērkt mērcītes traukā. Pievienojiet biezenim mazliet rīvēta siera, nenožēlosiet! Tā ir vienkārša amerikāņu uzkoda, taču cienīga atrasties arī restorāna ēdienkartē, kļūt par neparastu piedevu meža gaļas desiņām vai gozēties blakus krāsainai dārzeņu platei.

LAI LABI GARŠO!

Patika šis raksts? Iesaki to arī draugiem!

Citi apskatīja arī šo

Pievienjies mūsu sekotājiem
Aizvērt