Dārzeņu ragū jeb Ratatujs
Pamatēdieni

Dārzeņu ragū jeb Ratatujs

Kas ir ratatujs? Šī ēdiena recepte radusies Provansā un vēlāk izplatījusies pa visiem Francijas dienvidiem. Ratatujs ir dārzeņu ragū, gatavots ar olīveļļu, garšaugiem un ķiplokiem. Varbūt, ka receptes apraksts šķitīs sarežģīts, taču rezultāts… Ļoti svarīgi ir garšaugi. Uz tiem ekonomēt nevajadzētu. Vajadzīgajā daudzumā pielikti, tie radikāli mainīs ēdiena garšu. Ratatuju var ēst gan siltā, gan aukstā veidā.

SASTĀVDAĻAS:

  • baklažāni – (nelieli) – 2 gab.
  • kabacis vai cukini (neliels) – 1 gab.
  • tomāti ( vidēja izmēra) – 8 – 10 gab.
  • sīpoli – 1 liels vai 2 vidēja izmēra
  • saldais pipars – 1 gab.
  • ķiploki – 5 – 6 daiviņas
  • zaļumi ( pētersīļi, koriandrs (ja patīk) baziliks, svaigs timiāns)
  • sausais baltvīns – dažas ēdamkarotes
  • tomātu pasta – 2 ēdamkarotes
  • olīveļļa (cepšanai var izmantot augu eļļu, bet apslacīšanai labāk izmantot tieši pirmā spieduma olīveļļu)
  • sāls
  • pipari
  • garšvielas (piparu maisījums ar koriandru, oregano un baziliku)

PAGATAVOŠANA:

  • Sīpolu sagriezt palielos gabalos un apcept kopā ar ķiploku (2 – 3 daiviņas izspiest caur ķiploku spiedi).
  • Saldo piparu sagriezt nelielos kubiņos, pievienot sīpoliem un cept 3 – 4 minūtes.
  • Četrus tomātus nomizot un sablendēt. Var arī sarīvēt uz rupjās rīves. Tad var nemizot, jo miza vienalga paliks rokā.
  • Tomātus pievienot pannas saturam un sautēt uz vidējas uguns apmēram 5 minūtes.
  • Pielikt tomātu pastu, 3 – 4 ēdamkarotes vīna, sāli, garšvielas, uzvārīt un sautēt zem vāka uz mazas uguns apmēram 5 minūtes.
  • Pusi no iegūtās masas likt cepamajā formā.
  • Baklažānus, kabaci un tomātus sagriezt plānās šķēlēs (ne biezākās par 5 mm) un pamīšus likt cepamajā formā.
  • Kārtot diezgan cieši vienu pie otra.
  • Zaļumus (pētersīļus, baziliku) smalki sakapāt un pārbērt dārzeņiem, pievienot caur ķiploku presi izspiestus ķiplokus, pārkaisīt timiānu. Apslacīt ar olīveļļu (2 – 3 ēdamkarotes). Pielikt sāli un piparus un kaltētās garšvielas. Pa virsu likt atlikušo pannas saturu.
  • Ratatuju cept cepeškrāsnī 190 grādos 60 minūtes.
  • Cepamo formu labāk apsegt ar cepamo papīru (vāku likt nedrīkst!). Lai tas labāk turētos, formas malas apsmērēt ar eļļu, tad papīrs labāk pielips.

LAI LABI GARŠO!

Patika šis raksts? Iesaki to arī draugiem!

Citi apskatīja arī šo

Pievienjies mūsu sekotājiem
Aizvērt