Vecmāmiņas padomi: Kā visu ziemu saglabāt ābolus un citus darzeņus, itkā tie tikko būtu novākti? Noderīgi un noteikti šo nezināsi
Noderigi

Vecmāmiņas padomi: Kā visu ziemu saglabāt ābolus un citus darzeņus, itkā tie tikko būtu novākti? Noderīgi un noteikti šo nezināsi

Rudenī produktus “tieši no vagas” nepaēdīsi, bet veikalos nopērkamie ne vienmēr ir tie veselīgākie. Pie mums, diemžēl, augļi un dārzeņi neaug visu cauru gadu, bet siltumnīcās audzētajos vitamīnu un citu vērtīgo vielu ir salīdzinoši maz.

Kas tieši būs noderīgs aukstajos gada mēnešos, un kā to visu pareizi uzglabāt, lai saglabātu nepieciešamos elementus - piedāvājam precīzu sarakstu.

1.Ogas

Pirmajā vietā veselīguma ziņā būtu jāierindo ogas - gan dārza, gan meža. Mellenes lielākajā vairumā gadījumu ir īpaši vērtīgas, jo veicina tauku vielmaiņas uzlabošanu, “sliktā” holesterīna līmeņa pazemināšanos, veselīgas redzes saglabāšanos. Šīs ogas droši var attiecināt uz antiage, jo tās ir lielisks antioksidantu avots.Tās vislabāk sasaldēt maisiņos, jo žāvējot tajās zūd līdz 50% vērtīgo vielu. Visu to pašu var attiecināt arī uz upenēm, smiltsērkšķiem, aronijām, brūklenēm, dzērvenēm, arī tās ir vēlams sasaldēt. Starp citu, tieši tumšas krāsas ogas ir visvērtīgākās. Rudens periodā noderīgas būs arī sasaldētas avenes. Tas ir dabisks pretiekaisuma līdzeklis, tāpēc to var izmantot ne tikai pie saaukstēšanās. Saldētās ogas karstā dzērienā labāk nelikt, jo karstuma ietekmē zūd C vitamīns, un daži citi elementi sāk zaudēt savas īpašības. Lielisks variants ir uz rudeni izžāvēt mežrozīšu augļus - čempionus C vitamīna satura ziņā, kā arī to ziedlapiņas, no kurām iznāk lielisks karkade analogs.

2.Sēnes, augļi

Izvēloties sēnes kaltēšanai, iesakām pievērst uzmanību cepurītes un kājiņas veselumam, bet pašām sēnēm būtu labi jāsmaržo un jābūt tīrām. Un arī augļiem jāsaglabā to veselums un patīkami jāsmaržo. Kaltētu sēņu atšķirīgā īpatnība ir tāda, ka tās ir bagātas ar vitamīniem, starp kuriem ir А, B1, B2, B3, B6, B9, D, Е, РР, kā arī tās satur mikroelementus - kāliju, cinku, kalciju, fosforu, varu, sēru, mangānu. Turklāt B grupas vitamīnu sēnēs ir pat vairāk nekā dažā labā auglī vai graudaugos. Pilsētas dzīvokļa apstākļos tās var kaltēt cepeškrāsnī pie temperatūras 150 — 180°C no 1,5 līdz 2 stundām. Tieši tāpat var kaltēt ābolus un bumbierus, tikai temperatūrai jābūt nedaudz zemākai.

3.Kāposti, tomāti, gurķi

Kāposti, tomāti, gurķi, kabači arī ir ļoti veselīgi. Tie parasti tiek skābēti. Rūgšanas procesā izstrādājas pienskābe - dabiskais konservants, kurš aizkavē “nevēlamās” mikrofloras veidošanos. Tiek uzskatīts, ka skābējot saglabājas 60 - 75% visu vērtīgo vielu. Pie tam, dažu vitamīnu saturs dažos produktos pat palielinās, piemēram C vitamīns un daži B grupas vitamīni. Tomēr, piemēram, tāds lielisks produkts, kā skābēti kāposti, bieži satur daudz sāls un etiķa, bet, ja šīs sastāvdaļas lieto bez fanātisma, tad šis produkts būs vērtīgs arī tiem, kas cenšas nomest svaru, un imunitātes stiprināšanai. Kāpostos ir daudz mikroflorai noderīgo šķiedrvielu, kā arī C vitamīna.

4.Burkāni

Vēl viens labi uzglabājams sakņaugs. Burkānos ir daudz šķiedrvielu un karotinoīdu (A vitamīna avotu). Karotinoīdi palīdz saglabāt redzi, bet A vitamīns ir nepieciešams ādas jaunībai (tāpat, kā C vit.).

5.Sīpoli, ķiploki

Sīpoli un ķiploki ir dabiskie statīni (pazemina holesterīna līmeni), turklāt tajos ir daudz fitoncīdu, t.i., tiem piemīt lieliska pretvīrusu un baktericīda darbība. Bez tam, par šo dārzeņu imunomodulējošo efektu sevišķi iederas runāt dažādu epidēmiju periodos.

Patika šis raksts? Iesaki to arī draugiem!

Citi apskatīja arī šo

Pievienjies mūsu sekotājiem
Aizvērt