Piecas jauno kartupeļu pagatavošanas receptes
Pamatēdieni

Piecas jauno kartupeļu pagatavošanas receptes

Jauno kartupeļu sezona drīz būs klāt! Varēsiet izbaudīt šo aromātisko ēdienu. Vai zinājāt, ka vārīti kartupeļi vislabāk savas garšas īpašības saglabā, ja tos liek nevis aukstā, bet gan karstā ūdenī? Tā kartupeļi saglabā savas saldenās garšas īpašības. Vēlamies kliedēt mītu par to, ka jaunos kartupeļus var ēst tikai vārītā veidā, tāpēc esam jums sarūpējuši izcilu lielisku recepšu izlasi. Nebaidieties eksperimentēt, būs garšīgi! Un tā, sāksim, protams ar klasiku:

Vārīti jaunie kartupeļi ar dillēm

SASTĀVDAĻAS:
  • 1 – 1,5 kg jauno kartupeļu
  • 100 – 150 g sviesta
  • sāls – pēc garšas
  • 1 buntīte diļļu
  • 2 – 3 daiviņas ķiploka
PAGATAVOŠANA:
  • Ar metāla sūkļa palīdzību notīriet jaunos kartupeļus. Noskalojiet tos un novāriet sālsūdenī.
  • Kamēr kartupeļi vārās, noskalojiet un sasmalciniet dilles, nomizojiet un sakapājiet ķiploku.
  • Kad kartupeļi gatavi, ūdeni nolejiet, liekat katliņā sviestu, pieberat dilles un pieliekat ķiploku. Uzliekat katlam vāku un kārtīgi sakratiet tā saturu.
  • Atstājiet kartupeļus zem vāka piecas minūtes, lai tas sasūktos ar visiem brīnišķīgajiem aromātiem. Liekat kartupeļus dziļā traukā un pārlejiet ar katlā atlikušo sviestu.

Cepeškrāsnī cepti jaunie kartupeļi

SASTĀVDAĻAS:
  • 1 kg jauno kartupeļu
  • 5 daiviņas ķiploka
  • rozmarīna zariņš
  • 1 buntīte diļļu
  • 100 g sviesta
  • sāls – pēc garšas
  • melni maltie pipari – pēc garšas
PAGATAVOŠANA:
  • Kartupeļus noskalojiet, ja nepieciešams, noberžat ar metāla sūkli. Katru kartupeli pārgriežat uz pusēm un novāriet sālsūdenī apmēram desmit minūtes (līdz pusgatavībai).
  • Ūdeni nolejiet un kartupeļus nosusiniet. Liekat to cepšanas formā, pieliekat nomizotu un ar nazi saspiestu ķiploku, sāli un piparus. Sviestu (turētu ledusskapī), sagriežat kubiņos un izliekat pa virsu kartupeļiem, tāpat pāri pārberat sakapātu rozmarīnu.
  • Formu liekat cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem un cepat 40 minūtes. Cepšanas laikā iesakām kartupeļus ik pa laikam apmaisīt. Pirms pasniegšanas kartupeļus pārkaisiet ar dillēm.

Jaunie kartupeļi ar sieru

SASTĀVDAĻAS:
  • 1 kg nelielu jauno kartupeļu
  • 3 – 5 daiviņas ķiploka
  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • 100 g mocarellas siera
  • 100 g fetas siera
  • zaļumi – pēc garšas
  • sāls – pēc garšas
PAGATAVOŠANA:
  • Noskalojiet un notīriet jaunos kartupeļus. Liekat tos katlā ar karstu sālsūdeni un vāriet 15 minūtes. Ūdeni nolejiet, kartupeļus nosusiniet.
  • Nomizojiet un sakapājiet ķiplokus. Liekat sakarsētā pannā sviestu, izkausējiet to un pievienojiet ķiploku. Ļaujiet sviestam 20 sekundes uzsūkt ķiploku aromātu, tad noņemiet pannu no uguns.
  • Vārītos kartupeļus liekat formā un pārlejat ar ķiploku sviestu. Mocarellu un fetas sieru sagriežat 1,5 cm biezās šķēlītēs un pārliekat pār kartupeļiem. Formu liekat cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 200 grādiem un gatavojiet tik ilgi, līdz siers izkusis un kļuvis zeltains.

Cepti jaunie kartupeļi

SASTĀVDAĻAS:
  • 1 kg nelielu jauno kartupeļu
  • 2 – 3 ēdamkarotes saulespuķu eļļas
  • 1 buntīte diļļu
  • sāls – pēc garšas
  • 1 tējkarote sviesta
PAGATAVOŠANA:
  • Noskalojiet un nosusiniet kartupeļus. Dziļā pannā ielejat saulespuķu eļļu.
  • Liekat tajā kartupeļus un cepat tos zem vāka, apmēram 15 – 20 minūtes, laiku pa laikam sakratot.
  • Noskalojiet, nosusiniet un sakapājiet dilles, smalki sagriežat ķiploku. Kartupeļus pārkaisiet ar dillēm un ķiplokiem, visu rūpīgi samaisiet un cepat zem vāka vēl pāris minūtes. Nobeigumā pievienojiet sviestu, samaisiet un noņemat no uguns.

Jauno kartupeļu salāti

SASTĀVDAĻAS:
  • 500 g jauno kartupeļu
  • 200 g zaļo pākšu pupiņu
  • 120 g sardīnes eļļā
  • sauja olīvu bez kauliņiem
  • sula no puscitrona
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • sāls – pēc garšas
  • malti melnie pipari – pēc garšas
PAGATAVOŠANA:
  • Kartupeļus noskalojiet un sagriežat trijās daļās. Novāriet. Pupiņas sagriežat nelielos gabaliņos un liekat pie kartupeļiem vārīties trīs minūtes pirms kartupeļi nāk gatavi. Nolejiet ūdeni un atdzesējiet dārzeņus.
  • Salātu bļodā liekat sardīnes, pievienojiet sāli, piparus, citrona sulu un samīciet visu ar dakšiņu. Sardīnēm pievienojiet smalki sagrieztas olīvas, vārītos kartupeļus un pupiņas, Pievienojiet olīveļļu, visu rūpīgi samaisiet un atstājiet uz 15 minūtēm, lai ievelkas. Pasniedziet.
  • Ceram, ka papildinājām jūsu recepšu arsenālu ar dažām jaunām idejām. Iesakām pagatavot kādu no tām, kad dosieties izbraukumā pie dabas, jo nekas tik labi neharmonē ar jaunajiem kartupeļiem, kā daži gabaliņi sulīgas, uz iesma ceptas gaļas.
  • LAI LABI GARŠO!

    Patika šis raksts? Iesaki to arī draugiem!

    Citi apskatīja arī šo

Pievienjies mūsu sekotājiem
Aizvērt