Maneštra – Horvātiešu zupa
Zupas

Maneštra – Horvātiešu zupa

Pasakainā Horvātija priecē savus viesus ne tikai ar pludmalēm, fantastiskiem dabas skatiem un izklaidēm, bet arī ar tradicionālo virtuvi. Vissātīgākā un iecienītākā zupa Horvātijā – maneštra. Tā ir tradicionāla recepte, kas pie mums atceļojusi no Istrijas salas, kura atrodas valsts ziemeļos. Tā nedaudz atgādina boršču, un to saimnieces parasti gatavo svētdienā, lai pietiktu ilgam laikam un visi būtu kārtīgi paēduši.

SASTĀVDAĻAS:

  • cūkas stilbiņš – 650 g
  • liellopa gaļa – 500 g
  • cūku ribiņas – 300 g
  • burkāni – 1,5 gab.
  • sīpols – 1 gab.
  • lauru lapas – 3 gab.
  • ūdens – 3 litri
  • sarkanās pupiņas – 120 g
  • pelēkie zirņi – 150 g
  • kukurūza – 250 g
  • selerijas sakne – 60 g
  • skābēti kāposti – 400 g
  • kartupeļi – 3 gab.
  • tomāti – 400 g
  • ķiploki – 3 daiviņas
  • cukurs – 2 ēdamkarotes
  • tomātu pasta – 2 ēdamkarotes
  • sāls – pēc garšas
  • malti melnie pipari – pēc garšas

PAGATAVOŠANA:

Buljonam – cūkas stilbiņam nogriezt ādu un liekos taukus. Sagriezt liellopa gaļu un cūkas ribiņas vidējos gabaliņos. Gaļu likt katlā, pārliet ar ūdeni, pielikt rupji sagrieztus burkānus, sīpolu, lauru lapas un vārīt 1,5 stundu, ik pa brīdim noputojot. Kad buljons gatavs, gaļu izņemt, ietīt pārtikas plēvē un likt vēsā vietā. Arī buljonu atdzesēt un ielikt ledusskapī. Pupas un zirņus uz nakti iemērkt. No rīta aukstajam buljonam noņemt sacietējošos taukus un šķidrumu izkāst. Gaļu sakapāt un likt atpakaļ buljonā. Noliet ūdeni no pupām un zirņiem, noskalot un izvārīt pusgatavus. Burkānus un selerijas sakni sagriezt salmiņos. Kāpostus noskalot un sautēt kopā ar ēdamkaroti saulespuķu eļļas un mazliet ūdens, līdz tie kļuvuši mīksti. Burkānus un seleriju atsevišķi apcept līdz pusgatavībai. Nomizot kartupeļus un sagriezt salmiņos. Ķiplokus sakapāt, tomātus sagriezt daiviņās. Buljonu uzvārīt, pielikt zirņus un pupas. Vārīt 20 minūtes uz mazas uguns. Tad pievienot kartupeļus, konservēto kukurūzu un burkānus ar seleriju. Atkal uzvārīt un vārīt 10 minūtes. Pievienot kāpostus un vārīt 5 minūtes. Tad pievienot tomātus, cukuru, sāli un piparus. Karsēt uz mazas uguns apmēram četras minūtes, kamēr zupa uzvārās. Tad zupu no uguns noņemt, pievienot sakapātos ķiplokus un ļaut maneštrai nostāvēties 15 – 20 minūtes. Zupai būtu jābūt biezai un aromātiskai. Pasniegt zupu vajag karstu, pēc garšas pievienot zaļumus. Lai zupai būtu izteiksmīgāka krāsa, pievienot pāris ēdamkarotes tomātu pastu. Šķiet, var teikt, ka šī ir vissātīgākā zupa, kas jebkad izmēģināta. Tās dzimtenē Horvātijā tā tiek uzskatīta par ziemas zupu, jo nav jāpievieno svaigi dārzeņi. Horvātijā to var nobaudīt jebkurā krodziņā un restorānā. Un varat to pagatavot arī paši.

LAI LABI GARŠO!

Patika šis raksts? Iesaki to arī draugiem!

Citi apskatīja arī šo

Pievienjies mūsu sekotājiem
Aizvērt