Veclaicīga kūka Vermontas gaumē
Konditoreja un maize

Veclaicīga kūka Vermontas gaumē

Vēl ilgi pirms vaniļas ekstrakta parādīšanās konditori dedzināja cukuru, līdz tas kļuva brūns un vārīja sīrupu ar spēcīgu karameļu garšu. Tieši šādu interesantu tehnoloģiju izmantoja amerikāņu mājsaimnieces līdz pagājušā gadsimta 50 – tajiem gadiem. Viena no vispopulārākajām desertu receptēm, kas izdzīvojušas līdz mūsdienām, ir veclaicīgā Vermontas torte, kur dedzinātais cukurs spēlē galveno lomu kopā ar kafiju, vaniļu un kļavu sīrupu. Šis būs ideāls rudens – ziemas sezonas kārums.

SASTĀVDAĻAS:

  • cukurs – 475 g
  • piens – 125 ml
  • ūdens – 125 ml
  • kviešu milti – 320 g
  • cepamais pulveris – 2 tējkarotes
  • jūras sāls – 0,5 tējkarote
  • sviests – 400 g
  • kļavu sīrups – 225 g
  • rapšu eļļa – 75 ml
  • vaniļas ekstrakts – 4 tējkarotes
  • olas – 4 gab.
  • olu dzeltenumi – 2 gab.
  • krējuma siers – 220 g
  • šķīstošā kafija – 1 tējkarote

PAGATAVOŠANA:
  • Ieslēgt cepeškrāsni un noregulēt uz 180 grādiem. Pagatavot sīrupu. Likt katliņā 125 g cukura, karsēt uz vidējas uguns. Nepārtraukti maisīt, kamēr cukurs izkūst un kļūst brūns. Noņemt no uguns, pievienot 125 ml silta ūdens, samaisīt un atkal likt uz plīts, maisīt, kamēr sīrups nedaudz novārās.
  • Atstāt sīrupu atdzist un gatavot mīklu. Bļodā iesijāt miltus, sāli un cepamo pulveri. Atsevišķā traukā ar mikseri saputot 175 g mīksta sviesta, 75 g kļavu sīrupa un 350 g cukura, līdz veidojas gaisīgas putas. Pievienot rapšu eļļu, 1 tējkaroti vaniļas ekstrakta, olas un olu dzeltenumus pa vienam, turpinot putot.
  • Dedzinātajā cukurā pieliet siltu pienu un vairākos piegājienos pievienot miltu maisījumu, putot ar mikseri lēnajā režīmā. Ja masa lips pie bļodas sienām, palīdziet sev ar silikona lāpstiņu.
  • Likt mīklu trijās apaļās cepamformās ar vienādu diametru. Likt cepeškrāsnī uz 30 minūtēm, pēc tam uzreiz karstos biskvītus izņemt un ļaut atdzist.
  • 220 g mīksta sviesta saputot ar mikseri apmēram minūti. Pievienot krējuma sieru un turpināt putot vēl minūti.
  • Šķīstošo kafiju izšķīdināt 3 tējkarotēs vaniļas ekstrakta, pievienot 150 g kļavu sīrupa un putot krēmu, līdz tas iegūst gludu konsistenci.
  • Karameļu krēmu sadalīt četrās daļās. Pirmo biskvītu likt uz lēzena šķīvja, uz tā smērēt ceturtdaļu krēma, tad nākamo biskvītu, atkal krēmu, atkal biskvītu un trešo krēma daļu. Ielikt torti ledusskapī uz 15 minūtēm, pēc tam apsmērēt ar atlikušo krēma daļu.
  • Šo karameļu torti var pagatavot dienu iepriekš, taču labāk procesu veikt divu dienu garumā – pirmajā dienā izcept biskvītus un pagatavot krēmu, bet nākamajā dienā “uzbūvēt” torti. Tas kafijas – karameļu aromātam palīdzēs spilgtāk izpausties. Desertu var uzglabāt ledusskapī slēgtā traukā līdz pat četrām dienām. Vismaz stundu pirms pasniegšanas tas jāizņem no ledusskapja – torte būs garšīgāka, ja tā būs istabas temperatūrā.
  • LAI LABI GARŠO!

    Patika šis raksts? Iesaki to arī draugiem!

    Citi apskatīja arī šo

    Pievienjies mūsu sekotājiem
    Aizvērt