Kā rukolas lietošana pārtikā var kaitēt veselībai
Noderigi

Kā rukolas lietošana pārtikā var kaitēt veselībai

Viena no Senās Romas impērijas valdnieka Gaja Jūlija Cēzara prasībām attiecībā uz ēdienu bija – pasniegt to kopā ar “sinepju zāli”. Imperators to uzskatīja par lielisku potences uzlabošanas līdzekli. Vai tai tiešām piemīta tāda īpašība, nav zināms, bet pats Jūlijs Cēzars kļuva slavens ar saviem varoņdarbiem mīlas frontē.

Šodien mēs šo brīnumaugu pazīstam ar itāļu nosaukumu “rukola”. Kā lielisku piedevu salātiem to sāka izmantot 16. – 17. gs. Anglijā, vēlāk visā Eiropā, tad arī pasaulē. Tuvo Austrumu valstīs – Turcijā, Libānā un Sīrijā rukolu izmantoja kā līdzekli neauglības, zarnu trakta slimību un dažādu dermatītu ārstēšanai. Indijā augstu tika vērtēta rukolas sēklu eļļa.

Mūsdienu Itālijā rukola ir viena no populārākajām lietām ko pievieno picai, risoto, pesto, pastai un salātiem. Briti izmanto rukolu kā piedevu siltajiem ēdieniem, bet francūži – pie uzkodām un viegliem salātiem. Ēģiptē to izmanto kā piedevu jūras veltēm vai pasniedz kopā ar pākšaugiem.

Taču kā jebkuram augam, rukolai piemīt gan plusi, gan mīnusi. Tā satur daudz cukura un var nodarīt ļaunu cukura diabēta slimniekiem. Bet tas, protams, notiks tādā gadījumā, ja to lietos nesamērīgos daudzumos. Pavisam no ēdienkartes rukolu nekādā gadījumā izslēgt nevajadzētu, jo tajā ir liels daudzums organismam nepieciešamu vielu.

Uzmanīgiem ar rukolas lietošanu pārtikā vajadzētu būt tiem, kam diagnosticēts gastrīts ar paaugstinātu skābes saturu. Rukolā jau ir skābe, tā ka tās pārāk liels daudzums var kaitēt kuņģim. Amerikāņu alergologi no Henrija Forda slimnīcas Detroitā uzskata šo augu par spēcīgu alergēnu, jo tas ir bagāts ar fitoncīdiem. Pēc ārstu sacītā, visbiežāk alerģija no rukolas ir tiem cilvēkiem, kuri nepanes krustziežu dzimtas augus (kāpostus, redīsus, rāceņus).

Sanktpēterburgas Varikozes Centra “Zdravmed” speciālisti skaidro, ka rukola satur lielu daudzumu vitamīna K, kas, kā zināms, piedalās asins recēšanas procesā. Tas ir bīstami cilvēkiem, kuri lieto asins šķidrinošus preparātus. Rukolu pārtikā nevajadzētu lietot ja ir problēmas ar vēnu paplašināšanos vai tromboflebītu. Noskaidrots arī, ka rukola var izraisīt dzemdes saraušanos sievietēm grūtniecības laikā, kas var draudēt ar spontāno abortu.

Visi uzskaitītie “riski” ir reāli tikai tajā gadījumā, ja lietot šo augu nekontrolētos daudzumos. Uztura speciālisti atgādina, ka rukola ir garšviela un piedeva, un lietot to lapu salātu vietā nevajadzētu. Šī piedeva tiek izmantota tikai kopā ar kaut ko. Starp citu, ārsti bieži vien iesaka ēst rukolu tiem, kuri medicīnisku indikāciju dēļ ir spiesti ēst tikai vārītas zivis. Un ja cilvēkam vārītas zivs aromāts šķiet nepatīkams, tas rukola lieliski to nomaskē un ievērojami uzlabo ēdiena garšu.

LAI IZDODAS!

Patika šis raksts? Iesaki to arī draugiem!

Citi apskatīja arī šo

Pievienjies mūsu sekotājiem
Aizvērt