Protams, katrā mājsaimniecībā kotlešu masas receptes un cepšanas triki tiek nodoti no paaudzes paaudzē. Un tikai tās īstās, mammas gatavotās ir visgaršīgākās. Bet varbūt tev tomēr lieti noderēs uzzināt, kādus mazos, viltīgos trikus izmanto citas mājsaimnieces?
Lai radītu kraukšķīgu garoziņu - pirms cepšanas kotleti var apviļāt rīvmaizē vai miltos. Protams, gaumes lieta!
Ja vēlies, lai visas garšas nianses būtu pašas kvalitatīvākās, rīvmaizi sagatavo pats, nevis pērc veikalā gatavu. To dara šādi: cepeškrāsnī grauzdē šķēles bez garozas, pēc tam sasmalcina ar rokām vai blenderī. .
Sergejs Jēgers, kura kotlešu receptes jau kļuvušas leģendāras, iesaka divus svarīgus padomus: pirmkārt, masa jāizmīca ar rokām tiktāl, kamēr tā vairs nelīp pie rokām. Otrkārt, gaļai jāpievieno naža gals sodas - tad kotletes būs pufīgas.
Ja esi redzējis saimnieci burtiski mētājot kotlešu masu pa rokām, zini - tas nav velti. To dara, lai izsistu no gaļas lieko gaisu - tādējādi kotletes būs vieglāk cept, tās nejuks ārā un nezaudēs formu. Ieteikums: masu var sist no vienas rokas otrā, vai arī mest atpakaļ bļodā un tad atkal izcelt. Turpināt vismaz 5 minūtes. Nevajag arī pārcensties!
Lūk, interesants padoms: olas dzeltenumu un baltumu pievieno masai atsevišķi, turklāt baltumu pirms tam kārtīgi sakuļ ar mikseri līdz tas pilnībā pielīp pie bļodas.
Šī ideja mums īpaši labi patīk: nav jādirn stundām pie plīts - iešauj cepeškrāsnī un gatavs. Krāsni sakarsē līdz 180 grādiem, pašas kotletes veido nedaudz lielākas kā parasti, apviļā rīvmaizē un liek uz cepampapīra. Pilnu recepti lasi: Kikas virtuvē.
Ieteikums: lai iznākums būtu garšīgs, nepērc kotlešu masu lielveikalā. Pēc gaļas dodies uz tirgu un pērc no zemnieka. Ideālā proporcija: puse liellopa un puse cūkgaļas. Ir arī saimnieces, kuras veido maisījumu no 3 dažādām gaļām: cūkas, liellopa un tītara, arī līdzīgās daļās.
Protams, īstenas saimnieces, kurām patīk kontrolēt visus procesus savās maltītēs, apgalvo, ka arī gaļu vajag malt pašiem mājās. Un te viens padoms - ja vēlies, lai tās būtu pikantākas - gaļu pirms malšanas vari nedaudz iemarinēt.
Šim, šķiet, varētu būt kāda interesanta garšas nianse - kotlešu masai sīpolus liek pirms tam apceptus. Šo gribētos izmēģināt!
Vēl viena metode, pateicoties kurai sīpoli kotletē labāk iecepsies un sadalīsies - to nevis sagriež vai sakapā, bet pierīvē kotlešu masai.
Ja kādu apsvērumu dēļ nevari ēst baltmaizi, aizstāj to ar rīvētiem kartupeļiem - garšos tikpat lieliski. Turklāt ar vārītiem kartupeļiem (poporcijā 1 glāze uz 200g gaļas) sanāks pat pavisam jauna recepte, kuru ir vērts pamēģināt.
Lūk, zināmais Latvijas ēdienu blogs Absolūts ēd iesaka baltmaizes vietā likt rīvētus kabačus (svarīgi nospiest šķidrumu pirms pievienošanas) un var piebērt arī nedaudz kabaču pulvera.
Vēl viens pordukts, ar kuru labi var aizstāt baltmaizi, ir auzu pārslas. Šis variants labi noderēs, ja gaļas nav daudz vai ēdāju ir vairāk nekā bija plānots - tādējādi masu var pagarināt.
Ja apnikusi viena un tā pati garša, pamēģini eksotiskāku variāciju, masai pievienojot citronzāli, ingveru, ķiplokus, lokus un čilli.
Vēl viena iespēja, kā dažādot ierasto garšu un iegūt sulīgāku iznākumu - pamēģini kotletes mērcē vai gaļas bumbiņas.
Ja vēlies, lai kotletes būtu sulīgas un gaisīgas, pierīvē masai nedaudz auksta sviesta.
Lūk, ir arī šāda metode no slavenā Fotoreceptes.lv bloga autora Armanda Avena, kurš iesaka sviestu ievietot tieši pašā kotletē pirms cepšanas.
Protams, gaumes lieta, taču saimnieces uzskata, ka gaļai vajag būt treknai, lai pašas kotletes būtu sulīgas, citādāk sanāks pārāk sausas. Ja treknuma pietrūkst, var pievienot skābo vai saldo krējumu.
Šī ir visai specifiska piedeva, kuru daudzās ģimenēs izmanto kā neatņemamu sastāvdaļu. Iespējams, tādas esi ēdis arī kādā ēdnīcā. Uz 1kg gaļas liek 1 tējkaroti ķimeņu, vēl īpatnējākai garšai var pievienot arī maltus muskatriekstus - vienu šķinsniņu.
Ja vēlies īpaši sulīgas kotletes, kad tās izceptas, saliec pīlē un sutini uz plīts vai cepeškrāsnī. Uzmanies, lai tās neizsut sausas!