Gatavot gurķus ziemai var dažādi. Apskatiet mūsu recepšu izlasi, varbūt kāds no šiem variantiem kļūs par jūsu iecienītāko. Izmēģiniet kaut ko jaunu. Ziemā atvērtās burciņas atgādinās jums par vasaru un bagātinās jūsu pusdienu galdu.
Sagatavotos gurķus apliet ar verdošu ūdeni, atdzesēt, noliet, pielikt cukuru un sāli, rēķinot uz litru ūdens, vēlreiz uzvārīt, uzliet gurķiem, aizvalcēt.
Etiķi pieliet pa taisno burkā pirms otrās apliešanas.
variants “KRAUKŠĶĪGIE GURĶI”
1 burkāns
2 sīpoli
1 ķiploks
pa vienai mārrutka, upenes, ķiršu, lauru lapai
diļļu zieds
melno piparu graudiņi
Trīs litru burkas apakšā likt burkānu, sagrieztu četrās daļās, un visas pārējās augšminētās sastāvdaļas.
Tad likt gurķus, pārliet ar verdošu ūdeni, atstāt uz 15 minūtēm. Ūdeni noliet, pievienot:
5 tējkarotes sāls
10 tējkarotes cukura
100 galda etiķa
Ūdeni ar garšvielām uzvārīt vēlreiz, pārliet gurķiem, burkas aizvalcēt.
variants “TIEM, KAM NEPATĪK ASI GURĶI”
Te būs garšīgi mazsālīti gurķīši. Ideāli piemēroti tiem, kas dažādu iemeslu dēļ nevar ēst asus ēdienus.
Uz trīs litru burku:
1,5 litri ūdens
2 ēdamkarotes sāls
3 ēdamkarotes cukura
Gurķus nomazgāt un apliet ar ūdeni uz 3 stundām. Ūdeni ik pa brīdim mainīt
.
Burkā likt:
diļļu ziedus
mārrutku lapu
5 jāņogu lapas
4 ķiploka daiviņas
10 melno piparu graudiņus
4 krustnagliņas
kanēli
estragonu
Tad vertikāli likt gurķus, aplieta ar karstu marinādi uz 3 minūtēm. Marinādi noliet, uzvārīt un pārliet pēdējo reizi, pievienojot 1 ēdamkaroti etiķa.
Aizvalcēt. Apgāzt ar vāku uz leju un sasegt. Ļaut atdzist. Pat pavasarī, atverot burku, gurķi garšos kā mazsālīti.
variants “VASARNĪCAS MARINĒJUMS”
Ļoti vienkārša marinēšanas metode. Izdodas ļoti garšīgi, kraukšķīgi gurķīši.
Tīrās, izkarsētās burkās (3 litri) likt:
mārrutku lapas
ķiršu lapas
upeņu lapas
diļļu ziedus
5 ķiploka daiviņas
Katrā burkā likt 4 tējkarotes cukura un 10 tējkarotes sāls. Burkas piepildīt ar gurķiem, apliet ar aukstu ūdeni.
Uzlikt plastmasas vākus un likt vēsā, tumšā vietā, vēlams, pagrabā. Gurķi būs gatavi pēc 3 mēnešiem, bet stāvēs līdz pat pavasarim.
variants “PIEDZĒRUŠIES GURĶI”
Burkas apakšā likt:
mārrutku sakni
dilles
ķiploku
jāņogu lapas
Tad blīvi likt gurķus un apliet ar marinādi. Uz 1,5 litriem ūdens ņemt:
3 ēdamkarotes sāls (bez kaudzītes)
2 ēdamkarotes cukura
1 tējkaroti etiķa
2 ēdamkarotes degvīna
Sterilizēt 15 minūtes.
variants “GURĶI TOMĀTU SULĀ”
5 kg tomātu
2 kg gurķu
250 g ķiploku
250 g augu eļļas
250 g cukura
3 ēdamkarotes sāls
2 ēdamkarotes etiķa
Tomātus samalt gaļas mašīnā, pieliet augu eļļu, pielikt cukuru, sāli, uzvārīt un vārīt 10 minūtes.
Tad pakāpeniski pievienot gabaliņos sagrieztus gurķus. Karsēt vēl 20 minūtes. Pievienot ķiplokus un etiķi, visu samaisīt, likt izkarsētās burkās, aizvalcēt.
Gatavošana paņem laiku, bet iznāk desmit 650 gr burkas.
Informējam, ka portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.